Pre naše zdravie sú všetky druhy obilnín veľmi prospešné, o tom sa už dávno vie. Nájde sa spomedzi nich však jedna, ktorá je výnimočná, má skvelé nutričné hodnoty, príjemnú orieškovú chuť a dokonca stimuluje náš imunitný systém. Hovoríme o pšenici špaldovej. Pšenica špaldová patrí k pôvodným druhom pšenice, ktorá prešla len minimálnymi zásahmi šľachtenia. O jej prednostiach si napíšeme viac, čítajte ďalej. 

Čo v sebe skrýva pšenica špaldová? 

Pšenica a jej nutričné hodnoty

Vitamíny v pšenici

Na rozdiel od pšenice obyčajnej má zrno špaldy špeciálny obal, ktorý ho chráni pred všetkými vonkajšími vplyvmi a navyše vďaka nemu má vysoký podiel živín. Radi ju pestujú najmä pestovatelia, ktorí sa venujú ekologickému poľnohospodárstvu, dokonca aj v bio kvalite. V bio kvalite sa pestuje aj u nás na Slovensku a to na Myjave. A čo všetko sa ukrýva v malom zrnku? Obsahuje vysoký podiel bielkovín (17%), tukov (2,5%) najmä nenasýtené mastné kyseliny, ktoré sú pre naše telo prospešné, veľké množstvo minerálnych látok (horčík, zinok, fosfor, draslík, vápnik), ale aj vitamíny B, A a E. Pri jej konzumácií do tela dostanete aj veľké množstvo vlákniny, ktorá prospeje tráveniu a podporuje peristaltiku čreva. Vďaka vysokému podielu lepku má skvelé pekárenské vlastnosti, ktoré pomáhajú pekárenským výrobkom zostať dlhšie šťavnaté a čerstvé. Pšenica špaldová je aj oveľa ľahšie stráviteľná ako ktorákoľvek iná obilnina. 

Ako môžeme túto úžasnú pšenicu využiť v kuchyni? 

Špalda má v našej kuchyni široké využitie. Z celých zŕn pšenice si môžete pripraviť kernoto, na zahustenie omáčok alebo polievok použite špaldové otruby, z vločiek a krupice si zas urobíte chutnú kašu a ako náhradu bezkofeínovej kávy si môžete vypiť chutný a zdravý špaldový nápoj. Samozrejme sa z pšenice vyrába aj múka, podľa hrúbky mletia ju klasicky delíme na hladkú, polohrubú a hrubú. Z nej si môžete upiecť nielen chutné, ale i zdravé koláče, zákusky alebo slané pečivo. Na trhu je v súčasnosti možné zakúpiť si aj špaldové cestoviny, ktoré sa vyrábajú v najrôznejších tvaroch od tých väčších ako sú penne, špagety, mašličky, kolienka až po tie najdrobnejšie rezance a tarhoňu. O tom, že pšenica špaldová je výnimočná ste sa už určite presvedčili. Viac o tejto úžasnej obilnine, ale aj o iných sa dočítate na webovej stránke http://www.osivo.sk/.